Kuntien ja kaupunkien hallinnoimat kuntosalit ja liikuntapaikat ovat useimmiten mukana kunnan musiikkiluvassa. Yksityiseen liikuntatoimintaan on olemassa useita erilaisia lupia eri musiikinkäyttötarpeisiin. Liikunta-alan lupia voi tarvita käyttötarpeesta riippuen yhden tai useamman.
Kuntosalit | Liikunnan ohjaajat | Urheiluhallit | Ulkoliikuntapaikat |
Kuntosaliin Taustamusiikki kuntosalissa -lupa | Ohjattuun liikuntaan Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa | Urheiluhalliin Taustamusiikki urheiluhallissa -lupa | Ulkoliikuntapaikkaan Taustamusiikki ulkotilassa -lupa |
Ohjattuun liikuntaan Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa | Liikunnanohjausta sivutyönä tekeville Musiikkilupa liikunnanohjaajalle | Kuntosaliin Taustamusiikki kuntosalissa -lupa | |
Musiikin tallentamiseen Toimipaikan tallennuslupa | Musiikin tallentamiseen Henkilökohtainen tallennuslupa | Ohjattuun liikuntaan Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa | |
Ohjatun tunnin livestriimaukseen Taustamusiikin striimauslupa liikuntaan | Ohjatun tunnin livestriimaukseen Taustamusiikin striimauslupa liikuntaan |
Lisäksi kuntosalit, urheiluhallit ja liikuntapaikat voivat tarvita seuraavia lupia:
- Taustamusiikki ravintolassa –lupa tarvitaan liikuntapaikan yhteydessä toimivan kahvilan tai ravintolan toimintaan
- Musiikkivideot asiakastilassa –lupa tarvitaan, kun liikuntapaikassa soitetaan musiikkivideoita
Musiikin soittaminen liikuntakeskuksissa ja kuntosaleissa
Taustamusiikki kuntosalissa -lupa tarvitaan, kun kuntosalin treenitiloissa, vastaanotossa, pukuhuoneissa tai muissa asiakastiloissa soitetaan musiikkia esimerkiksi radiosta, televisiosta, nettiradiosta, tietokoneelta, suoratoistopalveluista tai muulta äänitteeltä.
Treenimusiikista on tunnelman lisäksi kuntosalilla toiminnallista hyötyä: taustamusiikki peittää muiden harjoittelusta kuuluvat kolinat, ähinät ja muut äänet.
Taustamusiikki kuntosalissa -lupa ei kata musiikin soittamista ohjatussa liikunnassa, vaan ohjattuun liikuntaan on omat lupansa.
Musiikki ohjatussa liikunnassa
Liikunnanohjaukseen ja tanssinopetukseen on olemassa kaksi erilaista lupaa. Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa sopii liikuntakeskuksille, tanssikouluille ja liikunnanohjaajille. Musiikkilupa liikunnanohjaajalle puolestaan palvelee parhaiten liikunnanohjausta sivutyönä tekeviä. Taustamusiikin striimausluvalla voit striimata live-tunnin musiikkia etänä osallistuville jumppaajille tai tanssijoille.
Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa sopii liikunnan ohjaajille, tanssikouluille ja liikuntakeskuksille
Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa kattaa taustamusiikin soittamisen äänitteeltä tai julkiseen käyttöön sopivasta suoratoistopalvelusta ohjatun liikunnan tunneilla. Lupa on toimipaikkakohtainen ja sen voi hankkia sovitusti joko liikuntakeskus tai liikunnanohjaaja.
Mikäli teet liikunnanohjausta useammassa kuin yhdessä toimipisteessä päätoimisesti, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Tallennuslupa mahdollistaa musiikin tallentamisen omalle laitteelle ohjatun liikunnan tunteja varten
Tallennuslupa mahdollistaa tunneille sopivien soittolistojen tekemisen helposti itse kopiomalla CD-levyn kappaleita omalle laitteelle tai ostamalla kappaleita esimerkiksi Apple Musicista tai Google Playsta. Myös tallennusluvan voi hankkia sovitusti joko liikuntakeskus tai liikunnanohjaaja.
Taustamusiikin striimauslupa liikuntaan – soita musiikkia myös ohjattujen tuntien etäosallistujille
Ohjattujen tuntien livestriimaus tarjoaa mahdollisuuden osallistua tanssi- tai ryhmäliikuntatunnille etänä. Musiikin livestriimaamiseen tarvittava lupa on nyt helppo ostaa Musiikkiluvilta.
Musiikkilupa liikunnanohjaajalle sopii liikunnanohjausta sivutyönä tekeville
Henkilökohtainen Musiikkilupa liikunnanohjaajalle kattaa musiikin ja tallenteiden käytön 60:lä ohjatulla liikuntatunnilla kalenterivuoden aikana. Se on näppärä ratkaisu ohjaajille, jotka tekevät liikunnanohjausta harvakseltaan ja, jotka pitävät tunteja useissa paikoissa.
Liikunnanohjaajan musiikkilupa sisältää myös tallennusluvan, eli se oikeuttaa kappaleiden kopioimiseen omalle laitteelle ja käyttämään verkkopalveluista ostettua musiikkia esimerkiksi soittolistoilta. Liikunnanohjaajan musiikkilupa kattaa kalenterivuoden kerrallaan.
Liikunnanohjaajan musiikkilupa on voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan, joten lupa kannattaa hankkia alkuvuodesta. Mikäli haluat hankkia kyseisen luvan loppuvuodesta, ota yhteyttä Musiikkilupien asiakaspalveluun – autamme mielellämme tarpeisiisi parhaan luvan hankkimisessa.
Asiakaspalvelu auttaa myös silloin, jos 60 ohjatun tunnin määrä tulee täyteen ennen kalenterivuoden loppua.
Taustamusiikki urheiluhalleissa ja ulkoliikuntapaikoilla
Taustamusiikki luo fiilistä jäähalleihin, keilahalleihin, palloilu- ja yleisurheiluhalleihin sekä laskettelurinteisiin ja minigolf-radoille ja golf-kentille. Se tuo potkua suorituksiin ja nostaa tunnelmaa treenivuoroilla.
Sisätiloissa tarvitaan Taustamusiikki urheiluhallissa -lupa
Jos musiikkia soitetaan jäähallissa, palloiluhallissa, keilahallissa tai muussa urheiluhallissa tiloissa, joihin asiakkailla on pääsy, tulee toimipaikalla olla voimassa oleva Taustamusiikki urheiluhallissa -lupa.
Taustamusiikki urheiluhallissa -lupa ei kata liikuntahallin yhteydessä toimivan kuntosalin musiikinkäyttöä, vaan kuntosalitoimintaan tarvitaan erillinen taustamusiikki kuntosalissa -lupa. Erillinen musiikkilupa tarvitaan myös liikuntahallissa pidettyyn ohjattuun liikuntaan.
Ulkokentillä ja laskettelukeskuksissa saa soittaa musiikkia Taustamusiikki ulkotiloissa -luvalla
Ulkourheilupaikkojen, kuten golf-kenttien ja laskettelukeskusten, kannattaa myös hyödyntää musiikkia omassa toiminnassaan.
Silloin, kun musiikkia soitetaan ulkona, tarvitaan Taustamusiikki ulkotiloissa -lupa. Kuten taustamusiikki urheiluhallissa -lupa, on ulkotilojen lupa myös toimipaikkakohtainen. Luvan hinta määräytyy käytössä olevien ulkokaiuttimien määrän mukaan.
Taustamusiikki urheiluseurojen toiminnassa ja urheilukilpailuissa
Urheiluseurat kuuluvat usein urheiluseuroille tarkoitettujen jäsenliittojen, kuten olympiakomitean piiriin. Mikäli jäsenliitto on tehnyt jo sopimuksen Teoston ja Gramexin kanssa, ei urheiluseura tarvitse erillistä musiikkilupaa.
Urheiluseuran täytyy kuitenkin selvittää, mitä sopimus pitää sisällään: salliiko se esimerkiksi musiikin käytön urheilutapahtumissa.
Jos urheiluseura ei kuulu jäsenliittoon tai jäsenliitolla ei ole voimassaolevaa sopimusta Teoston ja Gramexin kanssa, täytyy urheiluseuran tai toimipakan hankkia musiikin käyttötavasta riippuen jokin aiemmin mainituista liikunnan musiikkiluvista. Luvan voi hankkia sovitusti joko toimipaikka tai urheiluseura.
Kilpailuja ja turnauksia varten urheiluseuran tai toimipaikan täytyy hankkia tapahtumalupa Teostolta.
Lue lisää musiikkiluvan ostamisesta täällä >>
Laske liikunta-alan yrityksesi musiikkiluvan hinta helposti täällä >>
Artikkeli on julkaistu alkuperäisesti GT Musiikkilupien verkkosivuilla ja artikkelin oikeudet omistaa Musiikkiluvat.fi