fbpx

Musiikki luo treenifiiliksen – näin valitset oikean musiikkiluvan liikunta-alan yritykseen

Musiikki ja liikunta kuuluvat yhteen. Musiikki on valtavan tärkeä osa liikuntaelämystä, oli kyse sitten omasta treenistä tai kisatunnelman luomisesta. Tässä jutussa selvitämme, mitkä musiikkiluvat ovat oikeita ohjattuun liikuntaan ja kuntosaleille, ja millaisia musiikkilupia yritykset tarvitsevat ulkoliikuntapaikoilla ja urheiluhalleissa soitettavaa musiikkia varten.

Kuntien ja kaupunkien hallinnoimat kuntosalit ja liikuntapaikat ovat useimmiten mukana kunnan musiikkiluvassa. Yksityiseen liikuntatoimintaan on olemassa useita erilaisia lupia eri musiikinkäyttötarpeisiin. Liikunta-alan lupia voi tarvita käyttötarpeesta riippuen yhden tai useamman.

KuntosalitLiikunnan ohjaajatUrheiluhallitUlkoliikuntapaikatKuntosaliin
Taustamusiikki kuntosalissa -lupa


Ohjattuun liikuntaan
Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa

Urheiluhalliin
Taustamusiikki urheiluhallissa -lupa


Ulkoliikuntapaikkaan
Taustamusiikki ulkotilassa -lupa


Ohjattuun liikuntaan
Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa

Liikunnanohjausta sivutyönä tekeville
Musiikkilupa liikunnanohjaajalle

Kuntosaliin
Taustamusiikki kuntosalissa -lupa
Musiikin tallentamiseen
Toimipaikan tallennuslupa

Musiikin tallentamiseen
Henkilökohtainen tallennuslupa
Ohjattuun liikuntaan Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa

 
Ohjatun tunnin livestriimaukseen Taustamusiikin striimauslupa liikuntaanOhjatun tunnin livestriimaukseen Taustamusiikin striimauslupa liikuntaan  

 

Lisäksi kuntosalit, urheiluhallit ja liikuntapaikat voivat tarvita seuraavia lupia: 

Musiikin soittaminen liikuntakeskuksissa ja kuntosaleissa 

Taustamusiikki kuntosalissa -lupa tarvitaan, kun kuntosalin treenitiloissa, vastaanotossa, pukuhuoneissa tai muissa asiakastiloissa soitetaan musiikkia esimerkiksi radiosta, televisiosta, nettiradiosta, tietokoneelta, suoratoistopalveluista tai muulta äänitteeltä. 

Treenimusiikista on tunnelman lisäksi kuntosalilla toiminnallista hyötyä: taustamusiikki peittää muiden harjoittelusta kuuluvat kolinat, ähinät ja muut äänet. 

Lue lisää: “Eräs tunnilla ollut kommentoi, että on kauheaa kuunnella muiden ähkimistä”, kertoo Liikuntakeskus Voiton Tuomo Kilpeläinen >> 

Taustamusiikki kuntosalissa -lupa ei kata musiikin soittamista ohjatussa liikunnassa, vaan ohjattuun liikuntaan on omat lupansa.

Musiikki ohjatussa liikunnassa 

Liikunnanohjaukseen ja tanssinopetukseen on olemassa kaksi erilaista lupaa. Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa sopii liikuntakeskuksille, tanssikouluille ja liikunnanohjaajille. Musiikkilupa liikunnanohjaajalle puolestaan palvelee parhaiten  liikunnanohjausta sivutyönä tekeviä. Taustamusiikin striimausluvalla voit striimata live-tunnin musiikkia etänä osallistuville jumppaajille tai tanssijoille.

Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa sopii liikunnan ohjaajille, tanssikouluille ja liikuntakeskuksille 

Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa kattaa taustamusiikin soittamisen äänitteeltä tai julkiseen käyttöön sopivasta suoratoistopalvelusta ohjatun liikunnan tunneilla. Lupa on toimipaikkakohtainen ja sen voi hankkia sovitusti joko liikuntakeskus tai liikunnanohjaaja. 

Mikäli teet liikunnanohjausta useammassa kuin yhdessä toimipisteessä päätoimisesti, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tallennuslupa mahdollistaa musiikin tallentamisen omalle laitteelle ohjatun liikunnan tunteja varten

Jos liikunnanohjaaja tai tanssinopettaja tallentaa kappaleita omalle laitteelle tunteja varten, tarvitaan taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -luvan lisäksi tallennuslupa.

Tallennuslupa mahdollistaa tunneille sopivien soittolistojen tekemisen helposti itse kopiomalla CD-levyn kappaleita omalle laitteelle tai ostamalla kappaleita esimerkiksi Apple Musicista tai Google Playsta. Myös tallennusluvan voi hankkia sovitusti joko liikuntakeskus tai liikunnanohjaaja.

Taustamusiikin striimauslupa liikuntaan – soita musiikkia myös ohjattujen tuntien etäosallistujille

Ohjattujen tuntien livestriimaus tarjoaa mahdollisuuden osallistua tanssi- tai ryhmäliikuntatunnille etänä. Musiikin livestriimaamiseen tarvittava lupa on nyt helppo ostaa Musiikkiluvilta.

Musiikkilupa liikunnanohjaajalle sopii liikunnanohjausta sivutyönä tekeville 

Henkilökohtainen Musiikkilupa liikunnanohjaajalle kattaa musiikin ja tallenteiden käytön 60:lä ohjatulla liikuntatunnilla kalenterivuoden aikana. Se on näppärä ratkaisu ohjaajille, jotka tekevät liikunnanohjausta harvakseltaan ja, jotka pitävät tunteja useissa paikoissa.  

Liikunnanohjaajan musiikkilupa sisältää myös tallennusluvan, eli se oikeuttaa kappaleiden kopioimiseen omalle laitteelle ja käyttämään verkkopalveluista ostettua musiikkia esimerkiksi soittolistoilta. Liikunnanohjaajan musiikkilupa kattaa kalenterivuoden kerrallaan.  

Liikunnanohjaajan musiikkilupa on voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan, joten lupa kannattaa hankkia alkuvuodesta. Mikäli haluat hankkia kyseisen luvan loppuvuodesta, ota yhteyttä Musiikkilupien asiakaspalveluun – autamme mielellämme tarpeisiisi parhaan luvan hankkimisessa. 

Asiakaspalvelu auttaa myös silloin, jos 60 ohjatun tunnin määrä tulee täyteen ennen kalenterivuoden loppua.

Taustamusiikki urheiluhalleissa ja ulkoliikuntapaikoilla  

Taustamusiikki luo fiilistä jäähalleihin, keilahalleihin, palloilu- ja yleisurheiluhalleihin sekä laskettelurinteisiin ja minigolf-radoille ja golf-kentille. Se tuo potkua suorituksiin ja nostaa tunnelmaa treenivuoroilla.

Sisätiloissa tarvitaan Taustamusiikki urheiluhallissa -lupa  

Jos musiikkia soitetaan jäähallissa, palloiluhallissa, keilahallissa tai muussa urheiluhallissa tiloissa, joihin asiakkailla on pääsy, tulee toimipaikalla olla voimassa oleva Taustamusiikki urheiluhallissa -lupa.  

Taustamusiikki urheiluhallissa -lupa ei kata liikuntahallin yhteydessä toimivan kuntosalin musiikinkäyttöä, vaan kuntosalitoimintaan tarvitaan erillinen taustamusiikki kuntosalissa -lupa. Erillinen musiikkilupa tarvitaan myös liikuntahallissa pidettyyn ohjattuun liikuntaan.

Ulkokentillä ja laskettelukeskuksissa saa soittaa musiikkia Taustamusiikki ulkotiloissa -luvalla 

Ulkourheilupaikkojen, kuten golf-kenttien ja laskettelukeskusten, kannattaa myös hyödyntää musiikkia omassa toiminnassaan.

Silloin, kun musiikkia soitetaan ulkona, tarvitaan Taustamusiikki ulkotiloissa -lupa. Kuten taustamusiikki urheiluhallissa -lupa, on ulkotilojen lupa myös toimipaikkakohtainen. Luvan hinta määräytyy käytössä olevien ulkokaiuttimien määrän mukaan.

Taustamusiikki urheiluseurojen toiminnassa ja urheilukilpailuissa 

Urheiluseurat kuuluvat usein urheiluseuroille tarkoitettujen jäsenliittojen, kuten olympiakomitean piiriin. Mikäli jäsenliitto on tehnyt jo sopimuksen Teoston ja Gramexin kanssa, ei urheiluseura tarvitse erillistä musiikkilupaa.  

Urheiluseuran täytyy kuitenkin selvittää, mitä sopimus pitää sisällään: salliiko se esimerkiksi musiikin käytön urheilutapahtumissa. 

Jos urheiluseura ei kuulu jäsenliittoon tai jäsenliitolla ei ole voimassaolevaa sopimusta Teoston ja Gramexin kanssa, täytyy urheiluseuran tai toimipakan hankkia musiikin käyttötavasta riippuen jokin aiemmin mainituista liikunnan musiikkiluvista. Luvan voi hankkia sovitusti joko toimipaikka tai urheiluseura. 

Kilpailuja ja turnauksia varten urheiluseuran tai toimipaikan täytyy hankkia tapahtumalupa Teostolta

Lue lisää musiikkiluvan ostamisesta täällä >> 

Laske liikunta-alan yrityksesi musiikkiluvan hinta helposti täällä >> 

Mistä taustamusiikki liikuntaan? Täältä löydät listan Suomessa toimivista taustamusiikkioperaattoreista! 

Artikkeli on julkaistu alkuperäisesti GT Musiikkilupien verkkosivuilla ja artikkelin oikeudet omistaa Musiikkiluvat.fi

Lue lisää blogistamme

Ota yhteyttä

Olen kiinnostunut: